Jste zde

Domů » Zima

Andalo

Italské středisko Andalo

Oblíbené rekreační středisko Andalo mezi pohořím horské skupiny Brenta a masivem Paganella skýtá mnohá sportovní překvapení v zimě i v létě. Tohle místo se původně skládalo ze 13 statků, což se dá i v dnešní době lehce rozeznat.

Moderní vleky vedou až na samý vrchol Paganella do nadmořské výšky 2.125 metrů. 20 sjezdovek, z velké části uměle zasněžovaných, tvoří místní lyžařský areál.

Tato oblíbená destinace se může pochlubit širokým sportovním zázemím a aktivitami: krytý bazén, zimní stadión, jezdecké centrum, horské túry s průvodci, výlety na sněžném skútru, paraglidingové tandemové lety nebo výlety na sněžnicích. Po otevření "ledového paláce" vedle krytého bazénu se stalo Andalo i oblíbenou destinací milovníků krasobruslení a hokeje.

Paganella, jež se rozprostírá u mohutné a strmé, více než kilometr dlouhé východní stěny nad Trentem a údolím řeky Adige, skýtá neuvěřitelně krásné horské panorama na Trentino a Dolomity.

V nadmořské výšce 800 - 1000 m se tu rozkládá Altopiano della Paganella, kam můžete snadno dojet autem. Objevíte zde opravdu nádherné sjezdovky, které začínají v nadmořské výšce 2.125 m na samém vrcholku a odtud se pak vydáte převážně po západních svazích této hory.

Na vrcholek Paganelly se dopravíte pomocí lanovek i během letních měsíců. Nádherné procházky v zelené krajině a překrásný výhled na pohoří Dolomiti di Brenta jsou prostě nezapomenutelné.

Městečko se může pochlubit četnými hotely různých kategorií, prázdninovými apartmány a také kempem. Díky novému kongresovému centru s kapacitou 800 míst k sezení se toto středisko stalo také velmi vhodným a vyhledávaným místem pro kongresovou turistiku.

K zábavě svých hostů se tu organizují ty nejrůznější akce, jako např. "Ski-6", jakési lyžařské mistrovství světa rodin (v březnu) a řada dalších podniků, jako třeba seznamovací večírky či festival pro hosty.

Jezero Andalo se nachází jen několik kilometrů od jezera Molveno a vytvářelo jakousi geomorfologickou charakteristiku zdejší krajiny do té doby, dokud ho člověk neupravil pro výrobu elektřinu. Vzhledem k tomu, že není vidět ani přítok, ani odtok, je jeho existence vázána na život v podzemí.

V nejhlubším místě dosahuje jezero hloubky 13 metrů, ale přesto nemá z vědeckého hlediska žádný význam. Kolem jezera byla vybudována trasa pro běh na lyžích, kde se v posledních letech koná slavný běžkařský závod "24 ore".

Místo

Andalo 46° 9' 49.176" N, 11° 0' 13.302" E
Location

Val di Sole na FB