Jste zde

Domů » Pejo

Cogolo

Cogolo

Městečko Cogolo je kulturním, ekonomickým a politickým centrem údolí Valle di Peio, bočního údolí Val di Sole, a současně i velmi oblíbenou turistickou destinací. Leží v nadmořské výšce více než 1.100 metrů na soutoku řek Noce-Arme Mar a Monte a žije zde asi 900 obyvatel.

Něco z historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1215, během dob renesance tady sídlil šlechtický rod Migazzi, jehož rodinní příslušníci zde žili až do 19. století. Cogolo bylo nejprve včleněno pod Celledizzo a později pod Pejo. Dnes je známé chovem skotu, výrobou sýrů a stáčením minerální vody, jejíž prameny vyvěrají ze země nedaleko odsud a jsou stáčeny právě v Cogolu.

Aktivity

Cogolo se nachází v samém srdci údolí Pejo a představuje výborný výchozí bod pro turistické objevování širokého okolí. V okolí Cogola si vaši pozornost určitě zaslouží Stilfserjoch, přírodní park na svazích Viozu.

Středisko má rozhodně co nabídnout jak v létě, tak i v zimě. V létě jsou pochopitelně svahy údolí bez sněhu a přímo se nabízejí k nádherným trekkingovým túrám, k vyjížďkám na horských kolech, k lezeckým výstupům i k výletům balónem nad celým údolím. V létě tady můžete prozkoumat lesní a pěší turistické stezky v přírodních parcích a v biotopech kolem městečka.

V zimě je celá oblast zcela zaměřena na lyžování, kolem Cogola jsou v provozu vleky a lanovky. Zřejmě nejoblíbenějším je z nich vlek Biancaneve. Horské svahy v celém Val di Sole jsou domovem několika dalších znamenitých lyžařských středisek. V oblasti také najdete 4 běžkařské tratě o celkové délce přes 15 kilometrů. Zimním radovánkám v Cogolu tedy nic nebrání.

Zajímavosti

Městečko se nemůže pochlubit žádnými kulturními institucemi, jako jsou muzea či divadla, ale objevíte tu opravdu zajímavé historické stavby. V městečku stojí kostel Sv. Filipa a Jakuba (Filippo e Giacomo), jenž pochází z roku 1332. Zachoval se tu až do dneška, byl ovšem vícekrát přestavěn a zrenovován. Kostel je vyzdoben freskami bratrů Bascheni, které zobrazující scény ze života Ježíše. Hlavní oltář pochází z 18. století.

Vedle stojí kaplička San Rocco ze 16. století. Palác šlechtické rodiny Migazzi, která tu pobývala po několik století, je nyní využíván jako fara, ale je velice změněn. Z někdejší renesanční budovy nezbylo téměř nic, uvnitř se ale skrývají pozůstatky bývalé obytné věže.

Výlety

Poblíž Cogola stojí také pár kaplí a kostelů, např. malá kaplička Madonna Nera (della Morea). Přibližně 1 km daleko je malý hřbitovní kostelík Pegaia. Je svědkem silného sesuvu půdy, k němuž došlo roku 1431, a který zničil celou malou vesnici. Fresky z roku 1518 také připomínají tuto neblahou událost, jejími autory jsou bratři Bascheni.

Mladší malby pak připomínají morovou epidemii z roku 1630. Kostel stojí v malebné poloze na konci údolí Val di Sole a rozhodně stojí za návštěvu. Jeho architektura je sice poněkud jednoduchá, ale uvnitř se nacházejí opravdu překrásné malby.

Z Cogola vede zpevněná silnice do asi 11 km vzdáleného místa Malge Mare, kde bylo vybudováno mnoho turistických stezek směřujících do údolí Peio. Z Cogola se rovněž velmi rychle přesunete do Celledizza i Peja.

Geografie: 

Místo

Cogolo 46° 20' 52.26" N, 10° 41' 47.3388" E
Location

Val di Sole na FB