Jste zde

Domů » Léto

Commezzadura, 1. část

Horský masiv Adamello
Autor: Matteo Leoni

Obec Commezzadura s přibližně 1000 obyvateli se rozprostírá v centru údolí Val di Sole v italském regionu Trentino, asi 35 km severozápadně od města Trento. Skládá se celkem z pěti malebných malých vesniček: Deggiano, Piano, Mastellina, Almazzago a Mestriago. V té poslední sídlí i správa obce.

Panorama kolem Commezzadury je naprosto jedinečné, jeden horský vrchol tady bezprostředně střídá jiný. Východním směrem můžete obdivovat úchvatné pohoří Dolomiti di Brenta, známé svým až mysticky růžovým zabarvením při západu slunce. Obec je obklopena svěží jedlovými a modřínovými lesy, které spoluvytvářejí zdejší čistý vzduch a zdravé životní prostředí.

Majestátně se představují horské vrcholy a ledovce nedalekého masivu Adamello, údolím protéká divoký potok Noce. Díky nadmořské výšce 850 m i díky bezprostřední blízkosti horských řetězců se obec stala skvělou klimatickou zónou, kde v létě panují příjemné teploty a zimy bývají suché, ovšem s dostatkem sněhu.

Wellness a zdraví hrají v oblasti Commezzadura významnou roli. I z těchto důvodů má poměrně dost hotelů ve Val di Sole svá vlastní wellness centra s plaveckými bazény, ​​masážemi, saunami a s parními lázněmi. Uprostřed zdejší nádherné krajiny takováto zařízení určitě přinesou špetku oživení, kterou všichni potřebujete, abyste načerpali nové síly pro další aktivity.

Pěší turistické trasy zde nabízejí překrásný pohled do okolí a pomohou vám zbavit se alespoň na několik dní toho hektického každodenního stresu. Patří sem třeba přírodní naučná stezka, která vede kolem staletých modřínů. Skutečnou pastvou pro oči jsou divoké rododendrony a hořce, které tady rostou zcela normálně.

Při troše štěstí se vám možná podaří zahlédnout i zdejší horská zvířata, např. kamzíky a kozorožce, kteří žijí v horních partiích místních hor. V přírodním parku u Commezzadury dokonce žijí hnědí medvědi a zaměstnanci parku nabízejí turistům své služby jako odborní průvodci při prohlídkách parku.

Ale ani na milovníky jezdeckého sportu tady nezapomněli. V rámci projížděk po zdejší jedinečné přírodě si rozhodně přijdou dokonale na své. A kdo má rád jízdu na kole, nalezne tu skvěle udržované cyklostezky, které se vinou přes celou oblast kolem Commezzadury.

Místo

Commezzadura 46° 19' 11.8488" N, 10° 50' 23.604" E
Location

Val di Sole na FB