Jste zde

Domů » Zima

Dimaro

Italská obec Dimaro v létě

Obec Dimaro se nachází ve Val di Sole na výběžku pohoří Dolomiti di Brenta, u vjezdu do údolí Val di Meledrio, které vede do středisek Folgarida a Madonna di Campiglio. V horské vesničce žije kolem 1 300 obyvatel a patří k ní části Folgarida a Carciato.

Vesničku najdete na slunném místě v nadmořské výšce 776 metrů, na náhorní plošině u ústí řeky Noce, uprostřed nádherné krajiny přírodního parku Adamello - Brenta.

Četná kulturně významná místa vytvářejí z Dimara skutečnou "pokladnici". V samotné obci můžete obdivovat mnoho historických budov, jako například kostel San Lorenzo z 15. století, anebo Palazzo del Dazio a četné kamenné kašny. V místní části Carciato stojí zase kostel San Giovanni Battista, který byl postaven v roce 1751.

Za vidění určitě stojí idylické údolí Valle del Meledrio, kde se nachází malá kaplička. Tam měl údajně stát také hospic, který byl podle legendy založeni chrámovými bratry.

Můžete tady objevit něco zajímavého doslova za každým rohem, obec a její okolí nabízí mnoho sportovních zařízení. V létě se tu můžete věnovat cyklistice, raftingu na divoké vodě anebo pěší turistice v krásném horském světě.

V zimě se aktivní návštěvníci vydávají do skiareálu Folgarida - Marilleva, který nabízí 50 kilometrů zábavy na upravených sjezdovkách. Ale i běžkaři tady zažijí mnoho pěkného, ve Val di Sole je očekává na 70 kilometrů bílých stop, které se vinou přes zasněžené údolí.

Místní část Folgarida patří k nejvýznamnějším prázdninovým střediskům v celém Trentinu, ačkoliv byla vybudována teprve v roce 1965 u silnice mezi Campo Carlo Magno a Madonnou di Campiglio, jako část Dimara. Ať už je léto nebo zima, vesnička, která nabízí více než 8500 lůžek k ubytování, je oblíbeným výchozím bodem pro objevování Val di Sole.

A objevování tady jde skutečně dobře, protože nahoru do výšek se dostanete pohodlně a rychle lanovkou. Dosáhnete tak nejen Monte Folgaridu, ale také turistické a lyžařské oblasti Madonna di Campiglio a Marilleva. Společně tak tvoří jednu atraktivní rekreační oblast, kterou alespoň v zimě můžete poznat jen s jedním skipasem.

Na rozdíl od mnoha jiných, nově vytvořených vesnic byla Folgarida navržena tak, aby se nenásilně začlenila do přírody a nebyla moc zatížena velkou dopravou.

Proto tady na jednom místě najdete vše, co potřebujete pro dovolenou. Hotely, apartmány a penziony, stejně jako restaurace a obchody, vše v příjemné docházkové vzdálenosti. Stejně jako na sjezdovkách.

Místo

Dimaro 46° 19' 32.6244" N, 10° 52' 33.6144" E
Location

Val di Sole na FB