Jste zde

Domů » Paganella

Fai della Paganella

Lyžařský areál Paganella, Val di Sole
Autor: Leolisa81

Již v minulých stoletích bylo Fai della Paganella oblíbenou destinací v oblasti Val di Sole.

Na začátku 19. století sem přicházeli první lyžařští průkopníci, aby prozkoumali, jaké sjezdovky by zde mohly být. Dnešní rozlehlý lyžařský areál je ale již dostatečně vybaven moderními vleky a sněhovými děly.

Dnes toto sportovní místo nabízí snad tu nejkrásnější krajinu celého Trentina a dají se zde podnikat i zajímavé pěší procházky a výlety. Slunná poloha na náhorní plošině, klid a celý ten typický šarm místa každého návštěvníka určitě okouzlí.

Fai della Paganella se nachází v nadmořské výšce 1.030 metrů, v srdci střední části východního Trentina. Z takzvaného "Belvedere" budete mít překrásný výhled na údolí Adige. Lanovky jsou v provozu i v letním období, což vám umožní dostat se až na vrchol Cima Paganella (2.125 m).

V těsné blízkosti střediska Fai, na Doss Castel, se můžete setkat se zajímavou archeologickou lokalitou s nálezy z pozdního neolitu. Skvělé jsou možnosti výletů pěšky či na horském kole v okolních lesích.

V lese Capannina a na Belvedere je možné se vydat po "fitness stezce", kterou můžete překonat chůzí, joggingem nebo během. Jedná se o 3 km dlouhou trasu s 21 zastávkami. Místo Fai je také domovem renomovaného tenisového centra, kde se již roky konají mezinárodní tenisové kurzy speciálně pro mládež.

Po celé léto je také multifunkční hala ve Fai della Paganella sídlem letních kempů, které vede italský olympijský vítěz Juri Chechi na gymnastických kruzích.

Pouhých 10 km odtud se nachází městečko Molveno s mnoha zajímavými památkami. Historické jádro městečka je ideální místem na procházku, spojenou s nákupy a nutno říci, že tamější speciality jsou skutečně lákavé.

Zdejší lyžařský areál Paganella - Andalo je v některých částech zbrusu nový. Celkem je zde v provozu téměř 20 lyžařských vleků a lanovek, které zavezou zimní sportovce na 50 km nejrůznějších sjezdovek, z nichž převažují sjezdovky se středním stupněm obtížnosti (39 km).

Začátečníci i zkušení matadoři tu jistě najdou to pravé místo k perfektnímu lyžování. Jsou zde také modré a černé sjezdovky. Skutečně proslulá je pak slavná sjezdovka Tre - Tre, kde začínala před již více než 40 lety historie závodů Světového poháru v lyžování za účasti velikánů tohoto sportu, jako byli Zeno Colo anebo Celina Seghi.

Vzhledem k tomu, že se Paganella nenachází přímo v ideálních podmínkách pro lyžování na přírodním sněhu, je lyžařské středisko vybaveno spoustou sněhových děl a jiných zasněžovacích zařízení. Celých 95 % sjezdovek je tak možno pokrýt umělým sněhem.

Kromě lyžování si tady samozřejmě můžete vyzkoušet i jiné zimní sporty, jako je třeba snowboarding, běh na lyžích, carving nebo bruslení. Dokonce tady lze provozovat i heliskiing či paragliding.

I o ty nejmenší je tady dobře postaráno, ve zdejších dětských fun parcích je jim věnována starostlivá péče. Děti se tu mohou věnovat podle svého uvážení hrám, procházkám, sáňkování nebo stavění sněhuláků.

Kromě toho zde najdete i opravdu útulné ubytování, od hotelů přes útulné penziony až po soukromé apartmány v bezprostřední blízkosti sjezdovek. Vaší báječné zimní dovolené tak nestojí nic v cestě.

Letní Paganella, Val di Sole
Autor: Adam Sporka
Geografie: 

Místo

Fai della Panagella 46° 10' 40.6776" N, 11° 4' 10.3872" E
Location

Val di Sole na FB