Jste zde

Domů » Léto

Fucine, 1. část

Letní krajina Val di Sole

Italská vesnička Fucine má o něco málo více než 200 obyvatel, nachází se v horní části údolí Val di Sole, v nadmořské výšce 982 m. Je místní částí obce Ossana. U vesničky odbočuje z Val di Sole údolí Pejo, které pokračuje v podstatě až k horskému průsmyku Passo di Tonale.

Fucine má staletou tradici v kovářském řemesle, o čemž svědčí zdejší, dodnes fungující podniky. Nicméně v posledních letech se zde plně rozvinul cestovní ruch, což se odráží v rostoucím počtu ubytování návštěvníků a nově vznikajících možnostech k ubytování.

Místo se rozprostírá bezprostředně mezi horskými skupinami Adamello a Ortler - Cevedale a je skvělým výchozím bodem pro výlety do národního parku Stelvio (Stilfserjoch), který se nachází jen pár kilometrů odtud severním směrem.

Na jihu se pak rozkládá přírodní park Adamello - Brenta, největší chráněná přírodní rezervace v celém Trentinu. V okolních horách narazíte na četná jezera, z nichž většina se nalézá v pohoří Ortler - Cevedale. Lago Bargo a Lago Piccolo jsou dvě velmi malebná jezera v nadmořské výšce 2.300 metrů, kam se dá dojít procházkou asi za 2,5 hodiny.

Letní aktivity

V bezprostřední blízkosti této lokality se můžete naplno věnovat mnoha zajímavým rekreačním aktivitám. Jedná se především o městečko Ossana a o jeho místní část Cusiano. Středisko se může pochlubit hned dvěma hřišti na petanque (boccia), která jsou v tamním sportovním centru vybavena reflektory, takže zde mohou hráči holdovat svému sportu i ve večerních hodinách.

Pro milovníky golfu je v Ossaně připraven znamenitý driving range. Vyznavači lezení naleznou ve Val Pianě malou lezeckou stěnu se čtyřmi různými lezeckými trasami. Rybáři mohou získat rybářskou povolenku a vyrazit na pstruhy přímo ve Fucine.

Větší sportovní centrum se nachází v místní části Cusiano. Na velkém pozemku s jezírkem se můžete věnovat různým sportovním aktivitám. Dá se tu třeba střílet z luku, hrát plážový volejbal, půjčit si horské kolo nebo vyjet na vodu na kajaku.

Kdo by hledal trochu vzrušení, může dokonce zkusit paragliding, rafting, canyoning nebo se pokusit sjet místní rychlou trať Downhill na kole. Hory kolem tvoří velice oblíbenou oblast vyznavačů pěší turistiky.

Ve vyšších nadmořských výškách Adamella a národního parku Stelvio se dají podnikat krásné výlety, kde váš čeká nádherný výhled do dalekého a širokého okolí. Horské lanové dráhy Peio a Tonello zavezou rekreanty i do vyšších nadmořských výšek.

Místo

Fucine 46° 18' 37.2672" N, 10° 43' 48.3276" E
Location

Val di Sole na FB