Jste zde

Domů

Malé

Val di Sole a městečko Malé v zimě
Autor: Ladik

Malé má přibližně 1.700 obyvatel a je to hlavní a správní centrum údolí Val di Sole. Leží v nadmořské výšce 736 m na slunné "terase" na začátku údolí Val di Rabbi, na úpatí hory Monti Cumacina e Pellér, a najdete ho asi 55 km západně od Bolzana. Dá se sem dojet přes horský průsmyk Passo Mendola (Mendelpass). K obci patří i nedaleké osady Arnago, Bolentina, Magras a Montes.

Místo představuje jakousi bránu do přírody, protože se odtud dá přímo vstoupit do národního parku Stilfser Joch (Parco Nazionale dello Stelvio) a do přírodního parku Parco Naturale Adamello - Brenta. Díky své výhodné geografické a slunné poloze se Malé stalo zdejším hlavním turistickým cílem a výchozím bodem několika alpských výletů. Milovníci cyklistiky dozajista podlehnou lákání 11 km dlouhé cyklostezky podél říčky Noce.

Památky

Prázdninoví hosté tady najdou jen málo budov starších než 120 let. Městečko bylo totiž z větší části zničeno za ničivého požáru v roce 1892. Přesto jde o útulné místo k rekreaci s mnohými malými náměstíčky, typickými právě pro toto městečko.

Centrum se starou městskou částí je postavené kolem farního kostela Panny Marie. Z kdysi románského kostela se však dochovala jenom mohutná věž. Samotný kostel byl koncem 15. století nově přestavěn v lombardském stylu a roku 1531 byl přistavěn sloupový portál ve stylu renesance. Uvnitř trojlodního kostela jsou dva vskutku pozoruhodné dřevěné oltáře.

V těsné blízkosti farního kostela se nalézá kaple svatého Valentýna, opatřená lodžií z 15. století. Společně s kostelem tvoří malebnou architektonickou jednotu, a obě památky stojí určitě za návštěvu.

Mezi další zajímavé objekty v Malé patří zrestaurovaná pila na okraji městečka a kovárna v místní části Pondasio. V místě působí také národopisné muzeum Museo della Civiltá Solandra, které sídlí v bývalých rakouských kasárnách. Muzeum se zaměřuje na venkovský život minulých staletí, na civilizaci a kulturu této oblasti.

Osady

U potoka Rabbies, bočním přítoku říčky Noce, leží dvě osady - Magras a Arnago. Obě jsou prastarými zemskými osídleními. Na cestě k nim dojdete do místní části Pondasio, jež představuje prastarou skupinu domů u Rabbies, pocházející snad až někdy z doby římské.

Osady Bolentina a Montes stojí v nadmořské výšce 1.150 m a jejich vznik se datuje až do středověku. Obě osady jsou stále těmi typickými horskými vesnicemi, kde se dosud hojně provozuje tradiční chov dobytka. Návštěvníci si odtud mohou vychutnat opravdu nezapomenutelný výhled na údolí Val di Sole a na horní část údolí Val di Non. Je vidět i pohoří Brenta a ještě vzdálenější horské vrcholy, jako třeba Rosengarten a Marmolada.

Místo

Malé 46° 21' 9.5544" N, 10° 54' 45.7164" E
Location

Val di Sole na FB