Jste zde

Domů » Zima » Sjezdové lyžování

Passo Stelvio

Vrcholek ledovce Passo Stelvio

Lyžařský areál Passo Stelvio na ledovci nabízí všem vyznavačům zimních sportů překrásnou oblast, kde člověk najde v letních měsících a na podzim vynikající sjezdovky.

Passo Stelvio patří k nejvýše položeným alpským průsmykům, nachází se v nadmořské výšce 2.750 metrů, mezi regiony Lombardie a Jižní Tyrolsko. V minulosti tady vedla hranice mezi státy Rakousko-Uhersko a Itálie. Horský masiv Ortler obklopený dalšími působivými vrcholky tady ční majestátně jako nejvyšší hora v Jižním Tyrolsku.

Stelvio láká svými klikatými silnicemi tisíce nadšenců sportovní cyklistiky. Cyklistům se nabízí okružní trasa s výchozím bodem v Prato allo Stelvio (na úpatí průsmyku), nebo také v městečku Glurns.

Také slavný cyklistický závod Giro d'Italia vede často přes průsmyk Stelvio. Je zde vybudován i památník legendárního italského cyklisty jménem Fausto Coppi, který vyhrál Giro d'Italia pětkrát.

V posledních letech, vždy první sobotu v září nebo v poslední sobotu v srpnu, se zde koná cyklistický den. Při něm je uzavřena silnice z Trafoi až do střediska Bormio, a to od rána až do pozdního odpoledne, kdy zde proudí pouze tisíce cyklistů a také několik pěších nadšenců nebo běžců. Od roku 2007 je uzavřena ve stejný den také silnice ze Santa Marie přes průsmyk Giogo di Santa Maria.

Passo Stelvio je jedním z posledních letních lyžařských středisek v Alpách. Lyžovat můžete v prostoru ledovce Vedretta Piana, pod vrcholkem Punta Degli Spiriti (3.467 m).

Vzhledem k tomu, že silnice k průsmyku je jako jediná přístupová cesta uzavřena od listopadu do května (malá osada je v této době neobývaná), je lyžařské středisko v provozu pouze v letním období.

Ve skiareálu trénuje pravidelně mnoho národních lyžařských týmů z celé Evropy. Začíná se v nadmořské výšce 2.760 metrů a pokračuje až do výšky 3.450 m. Ve skutečnosti vede nejvýše položený lyžařský vlek o něco níže, a sjezd až k průsmyku je díky nedostatku sněhu možný ve většině případů pouze první a poslední dny sezóny na jaře nebo na podzim.

Celkem zde funguje ještě šest lyžařských vleků a lanovek. Kromě dvou lanových drah z průsmyku k Trincerone a odtud dále do Livria, jsou to vleky Geister I a II, Payer a Cristallo. Všechny ostatní lyžařské vleky byly v posledních letech uzavřeny nebo rozebrány.

Sjezdovky (celkem 30 kilometrů) jsou vždy skvěle připravené a jsou rozděleny na nenáročné (15 km) a středně obtížné (15 km) tratě. Také vyznavači freestylu a snowboardisté si tady přijdou na své.

Pro milovníky běžek jsou připraveny celkem tři bílé stopy. V nabídce je například velmi náročná vysokohorská trasa k úpatí hory Monte Cristallo. Ta se nalézá v nadmořské výšce kolem 3.400 metrů a je z ní nádherný výhled.

Navštivte i vy toto opravdu jedinečné středisko, kde můžete strávit slunečnou zimní sportovní dovolenou uprostřed léta! Otevření letní lyžařské oblasti většinou probíhá o svatodušních svátcích, ukončení pak zároveň s uzavřením silnice k průsmyku.

Místo

Passo Stelvio 46° 31' 41.9988" N, 10° 27' 11.9988" E
Location

Val di Sole na FB