Jste zde

Domů » Zima

Vermiglio

Val di Sole a středisko Tonale v zimě
Autor: Josef Grunig

Vermiglio je prázdninové středisko v provincii Trentino v severní Itálii.

Leží zhruba v půli cesty mezi hlavním městem této italské provincie Trentem a horským průsmykem Passo Tonale.

Idylická vesnička s necelými 2000 obyvateli je jednou z větších v regionu Val di Sole.

Dělí se na tři místní části - Pizzano, Cortina a Fraviano.

Lokalita je ideální jak pro výlety za kulturními památkami města Trento (Trident), tak i do přilehlých lyžařských oblastí a míst vhodných pro pěší turistiku.

Přes obec protéká říčka Vermigliana a všude kolem se k obloze tyčí impozantní hory Dolomitů. Poměrně snadno dostupné je i pohoří Ortler, blízko je do Lombardie i k vrcholkům pohoří Adamello-Presanella.

Aktivity

Lyžování hraje zcela pochopitelně v samotném Vermigliu i v jeho okolí v zimním období zcela zásadní roli. Jedním z nejoblíbenějších lyžařských středisek je v tomto regionu Tonale.

Díky lanovkám se z tohoto nedalekého střediska pohodlně dopravíte v každém ročním období až na ledovec Presena, kde se lyžuje ještě začátkem června.

Pro milovníky běhu na lyžích se nalézá v samotné obci i jejím okolí řada perfektně upravovaných bílých stop, které vedou až do nedalekých obcí Stavel a Velon.

Běžkařské centrum ve Vermigliu ve Val di Sole se již získalo díky pořádání národních a mezinárodních soutěžích dobré jméno mezi běžkaři.

Pořádají se tu také výlety na sněžnicích s průvodcem. Mimo zimní sezónu se z Vermiglia můžete vydat na dlouhé horské túry do okolního alpského regionu a na své si tu rozhodně přijdou i horolezci.

Zajímavosti

Vermiglio je typickou severoitalskou horskou obcí, která působí i tak trochu švýcarsky. Za povšimnutí stojí zdejší elegantní a dobře udržované domy, typické pro celou zdejší oblast, s bohatou květinovou výzdobou. Také hotely harmonicky odpovídají venkovskému charakteru architektury regionu Trentino.

Zájemci o vojenskou historii určitě navštíví pevnost Forte Strino u silnice směřující k průsmyku Passo Tonale. Tuto pevnost postavili v 19. století Rakušané, protože právě tady se tehdy nacházela státní hranice mezi habsburskou monarchii a Itálií.

Pevnost byla v letech 1993 - 1997 zrestaurována a nyní tu působí muzeum se stálou expozicí s artefakty, uniformami a fotografiemi z první světové války.

Ve Vermigliu samotném je malé muzeum věnované tzv. Bílé válce (Guerra Bianca), která zde zuřila během 1. světové války. Střetla se při ní italská vojska s vojsky rakousko-uherské monarchie.

Výlety

V bezprostřední blízkosti obce se již v sousední italské provincii Lombardie nachází údolí Valcamonica. Je v něm celá řada krásných míst s památkami, které určitě stojí za návštěvu.

K největším z těchto obcí patří Sant' Apollonio s krásným kostelem z 12. století. Freskami jej v 15. století vyzdobil ve Valcamonice působící malíř Giovanni da Volpino.

Kdo se vydá z Vermiglia do Valcamoniky, tomu se naskytne skvělá příležitost navštívit světově proslulé neolitické petroglyfy, tedy kresby na skalách z mladší doby kamenné.

Jde přitom o největší archeologické naleziště svého druhu na světě, které bylo plným právem zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Většina z těchto petroglyfů je k vidění u vesnic Nadro a Capo di Ponte.

Když už budete trávit svou dovolenou ve Vermigliu, neměli byste ve svém prázdninovém programu vynechat ani staré hlavní město provincie Trentino s jeho četnými památkami. Lze zajet i do Bolzana, do hlavního města italského Jižního Tyrolska.

Val di Sole a pevnost Forte Strino ve Vermigliu
Autor: tixx

Místo

Vermiglio 46° 18' 5.1084" N, 10° 42' 2.7432" E
Location

Val di Sole na FB