Jste zde

Domů » Madonna di Campiglio

Zima v v Madonně di Campiglio

Motto italského střediska Madonna di Campiglio, třpytícího se městečka na úpatí pohoří Dolomiti di Brenta, zní: "Vidět a být viděn". Mondénní metropole zimních sportů, kde je doma například i bývalá italská lyžařská star Alberto Tomba, je oblíbeným cílem nejrůznějších hvězd a celebrit z celého světa, které sem pravidelně zajíždějí, aniž by lyžování bylo nutně v centru jejich pozornosti.

Ale vy, když už se v rámci své zimní dovolené ocitnete v Madonně di Campiglio, určitě nasaďte lyže a vyzkoušejte místní sjezdovky. Je zde na výběr hodně sjezdovek, které se dají označit za lehké až mírně obtížné, takže se na ně mohou vypravit i ti jen průměrní lyžaři nebo začátečníci. "Pradalago facile" je nejdelší zdejší sjezdovka lehkého stupně obtížnosti s délkou 3,7 km.

Pro opravdu dobré lyžaře je zde zase k dispozici slavná sjezdovka "3 - Tre" na Canalone Miramonti, kde se pravidelně jezdí závody Světového poháru, "Amazzonia" u horské chaty Rifugio Pradalago anebo skoro 2 km dlouhá sjezdovka "Spinal Direttissima" z vrcholu Monte Spinale.

Tato lyžařská oblast je ovšem proslulá i díky opravdu jedinečnému okolí. Samotné městečko leží v údolní kotlině v nadmořské výšce kolem 1.550 m a je obklopené hustými lesy, nad nimiž se prudce zvedají impozantní skalní stěny pohoří Presanella a Brenta.

Číslem jedna jsou plným právem i místní moderní lyžařská přepravní zařízení, šest perfektních kabinkových lanovek, ještě více různých sedačkových lanovek a také několik lyžařských vleků.

Kdo si chce rozšířit své lyžařské pole působnosti, může se vypravit do nedalekého údolí Val di Sole, protože tady funguje i přímé napojení sjezdovek a lyžařských vleků.

Kdo si chce zalyžovat v Madonně di Campiglio, ale přitom mu nevyhovuje úroveň místních cen, sežene určitě nějaké levnější ubytování v nedalekých lyžařských střediscích. Příjemné ubytování je možné třeba hned v sousedním Pinzolu na úpatí hory Doss del Sabion, kde se dokonce nachází útulný rodinný skiareál.

Na prvním místě, a to i z hlediska výuky lyžování a nových sportovních disciplín, od snowboardingu až po carving, je zde práce několika lyžařských škol a více než 150 lyžařských instruktorů.

Právě ve středisku Madonna di Campiglio vznikla první italská snowboardová škola a pravidelně se tu konají i sportovní podniky té nejvyšší úrovně, jako například Světový pohár a mistrovství světa FIS. Ursus Snowpark na Passo Grosté je považován za jeden z největších funparků v Evropě. Skládá z částí pro začátečníky, Intermediate Area, Advanced Area, Ursus Halpipe und Quarterpipe Area.

Pokud dáváte přednost běhu na lyžích, vydejte se do lesa nad městem, kde je ideální terén pro běžkaře a místní okružní trasy měří celkově 55 kilometrů.

Zdejší aprés-ski je na skutečně vysoké úrovni. A není divu, jako častí hosté se tu objevují známé osobnosti filmu a sportu, kultury a umění, obchodníci i mezinárodní smetánka. Po večeři a po přípitku při svíčkách a poté, co ochutnáte pokrmy typické pro toto údolí, přichází noc. Výlet na diskotéku v Madonně di Campiglio je téměř povinný.

Ti, kteří mají raději klid, si zřejmě posedí v některé z výše položených restaurací a ocení lahodnou kuchyni Trentina. Později se třeba mohou vydat na lyžích v průvodu s pochodněmi chladným nočním vzduchem zpět do údolí.

Místo

Madonna di Campiglio 46° 13' 42.2652" N, 10° 49' 45.7932" E
Location

Val di Sole na FB