Jste zde

Domů » Zima

Celledizzo

Italské údolí Val di Sole v zimě
Autor: kijasek

Celledizzo je malá, malebná vesnička v italském údolí Val di Sole, která leží v nadmořské výšce téměř 1.190 metrů. Dnes je to administrativně místní část městečka Pejo v provincii Trento a žije tu jen něco málo přes 300 obyvatel. Vesnička již ale pomalu "srůstá" se sousední obcí Cogolo.

Obec se nachází na svahu suťového kužele, který vznikl za sesuvu půdy v roce 1888. Starší budovy stojí na svazích Val di Sole. Ta vůbec první písemná zmínka o Celledizzu pochází již z roku 1220, ale městečko je určitě mnohem starší. První zmínka o místním kostele pochází z roku 1323.

Volnočasové aktivity

Vesnička Celledizzo je opravdu malá a tak je tady nabídka volnočasových aktivit poměrně skromná. Ovšem nudit se tady v žádném případě opravdu nebudete. Celý region je známý svými turistickými stezkami a letními i zimními sporty.

V blízkosti Celledizza je několik pěších turistických tras, po kterých se můžete vydat objevovat krásy Val di Sole. Jedna lesní cesta vede do Malghe a Levi, a po Malè stezce se dostanete k Val di Rabbi s pozůstatky kdysi významné židovské historie regionu. Další pěší turistické trasy vedou do sousedních městeček.

V zimním období se celé Val di Sole mění v cíl dovolených milovníků zimních sportů. Větší lyžařská střediska přímo u Celledizza nenajdete, zato ale v okolních městečkách, v Peju (cca 4 km daleko) a v Cogolu. V místě ale objevíte běžkařskou stezku.

Zajímavosti

Vesnička nemá žádné kulturní památky, ale stojí tu několik krásných historických budov. Markantní stavbou a jakousi dominantou vesnice je malý farní kostel z přelomu 14. a 15. století, zasvěcený sv. Fabianovi a sv. Sebastianovi.

Jeho konstrukce je poměrně jednoduchá a byl několikrát přestavován. Ke kostelu patří i křížová cesta ze 17. století, vytvořená v barokním slohu.

Za kostelem stojí malá kaplička, která se ovšem již nedochovala zcela v původní podobě, neboť byla podstatně změněna při stavbě zvonice. Uvnitř kapličky se však dochoval cyklus fresek bratří Giovanniho a Battisty Bascheniových z roku 1473.

U vjezdu do Celledizza stojí starý mlýn s pilou, poukazující na význam zpracování dřeva v této vesnici v dřívějších dobách.

Výlety

Velmi jednoduše se můžete dostat do sousedních městeček. Celledizzo je dnes již téměř propojené se sousedním Cogolem, což je hlavní středisko údolí Val di Peio. Vzdálenost od centra je pouhých 1,5 km. V této malebně položené obci narazíte také na několik překrásných historických staveb.

Italské údolí Val di Sole v zimě
Autor: kijasek

Místo

Celledizzo 46° 20' 40.4088" N, 10° 42' 8.3304" E
Location

Val di Sole na FB