Jste zde

Domů » Zima

Commezzadura, 2. část

U divokého potoka Noce je skvělá relaxace v nově zřízeném parku hned na jeho břehu. V parku jsou vybudována skvělá místa pro grilování a pikniky a všude je vytvořeno bezvadné a příjemné prostředí pro odpočinek. Pokud chcete sjet tenhle divoký horský potok, můžete se na jeho vodu v létě vypravit s raftem, na kajaku nebo na kánoi, vše za doprovodu zkušeného raftingového průvodce.

Dáváte-li raději přednost koupání v jezeře, vypravte se do centrální části obce Commezzadura, kde se rozprostírá mnoho známých italských jezer. Určitě se vyplatí sem zajet alespoň na jednodenní výlet.

Obec se ale nachází v jedné z největších lyžařských oblastí v Evropě, ve Skirama Dolomiti Adamello Brenta. Není tedy vůbec žádný div, že lyžování zde v zimním období hraje prvořadou roli. Přímo z obce vede do skiareálu lanovka Daolasa Val Maltellina, odkud se dostanete dále do lyžařské oblasti Folgarida - Marilleva.

Lyžařské sjezdovky u průsmyku Tonale a u Peja lákají bezkonkurenčními pocity při sjíždění svahů oslnivě bílým sněhem a s úžasným výhledem na okolní hory. V horském průsmyku Passo del Tonale a na tamním ledovci Presana se dá dokonce lyžovat i v létě.

Běh na lyžích tady také rozhodně není jen nějakým doplňkem zimních sportů. Zdejší překrásná běžkařská stezka o délce 8 km je dokonce vybavena večerním osvětlením a zavede běžkaře do pohádkově zasněžené horské oblasti. Při nedostatku přírodního sněhu je možno využít centrum běhu na lyžích v nedalekém středisku Vermiglio, kde mají zasněžovací zařízení.

Obec Commezzadura nabízí zájemcům kromě četných sportovních aktivit na dosah ruky i zajímavou kulturní nabídku. Panské paláce a sakrální malby velikého historicky významného malíře Francesca Guardiho můžete navštívit v jeho rodišti Mastellina. Kostel S. Antonio Abate z 15. století se vyznačuje zaobleným tvarem, neobvyklým portálem vyvedeným v bílém a růžovém kameni a freskami.

Úzké uličky vesničky Almazzago s nástěnnými malbami na vnějších průčelích rustikálních domů propůjčují celkovému obrazu typickou italskou atmosféru. Casa Podetti je díky svému bohatě strukturovanému dřevěnému stropu jednou ze zajímavostí ve vesničce Piano.

Místní restaurace slibují svým hostům opravdové lahůdky z regionu i z mezinárodní kuchyně. Ubytovat se můžete v prázdninových vesničkách Costa Rotian, Liberdon nebo Almazzago. Ale i hotely a apartmány v širokém okolí nabízejí svým hostům skvělé ubytování.

Místo

Stanice lanovky Daolasa, Commezzadura 46° 19' 10.0056" N, 10° 50' 12.8976" E
Location

Val di Sole na FB