Jste zde

Domů » Marilleva – Folgarida

Dovolená na lyžích ve Folgaridě

Italská Folgarida - jedna ze sjezdovek

Vysokohorské prázdninové středisko Folgarida se nachází mezi lesy, v nadmořské výšce cca 1.300 metrů. Od 60. let minulého století se stala jedním z nejvýznamnějších středisek v Trentinu a tak patří již po mnoho let k těm nejdůležitějším prázdninovým destinacím pro zimní dovolenou v Itálii.

Přímo ve Folgaridě očekávají zimní návštěvníky lyžařské vleky a lanovky, za jejichž pomoci je velmi snadný přístup k dalším střediskům zimních sportů ve Val di Sole. Tak se lze snadno přesunout k dalším sjezdovkám a k různým svahům tamních hor.

Ovšem můžete se tady věnovat i jiným volnočasovým aktivitám, neboť je zde např. i zimní stadión s kluzištěm. Večer si můžete zalyžovat na osvětlené sjezdovce nebo se třeba vydat do Kongresového centra "Alla Sosta dell'Imperatore" na nějakou sportovní nebo kulturní akci.

Lanovky tady začínají přímo v městečku a nabízejí tak milovníkům zimních sportů snadný přístup na sjezdovky a také do ski areálů Marilleva a Madonna di Campiglio. Madonna di Campiglio je asi 13 km daleko a můžete tam dojet autem nebo i na lyžích.

Označení "Slunečné údolí" (italsky Val di Sole) mluví za vše: V této oblíbené oblasti si můžete vychutnat opravdu rekordní počet hodin slunečního svitu spolu se sněhem, a to až do dubna. Za tyto podmínky vděčí tohle trentinské údolí ideální poloze uprostřed třítisícových vrcholků pohoří Dolomiti di Brenta, Ortlerských Alp a horského masivu Adamello.

Do údolí Val di Sole patří téměř 50 malebných vesniček a osad. Tři střediska zimních sportů nabízejí ubytování, zábavu a především přímý přístup do lyžařského areálu. Najdete tu lehké a středně obtížné sjezdovky, freerideové oblasti i snowparky, stejně jako legendární sjezdovky světové extratřídy, kde se pravidelně jezdí závody Světového poháru.

Platnost skipasu "Folgarida - Marilleva" se vztahuje na 53 km sjezdovek v nadmořských výškách 1.300 – 2.180 m. Vedle většinou mírných a středně obtížných sjezdovek nabízejí Folgarida a Marilleva přímé spojení do slavného střediska zimních sportů Madonna di Campiglio.

Nejvyšší bod střediska leží v nadmořské výšce 2.180 m, nejnižší bod lyžařského areálu pak leží v nadmořské výšce 1.300 m. Lyžařských vleků je tu 5, sedačkových lanovek 15 a kabinkových lanovek 7.

Se skipasem "Superskirama" toho ale můžete zažít ještě daleko víc. Můžete se s ním vydat až do nadmořské výšky 3.000 m a vychutnat neuvěřitelných 380 km sjezdovek v celkem 8 lyžařských oblastech.

K těm nejvýznamnějším lyžařským oblastem jihu Alp patří vedle lyžařských středisek Marilleva a Folgarida ještě pochopitelně Madonna di Campiglio a Pinzolo ve Val Rendena, Pejo a Passo del Tonale ve Val di Sole, Ponte di Legno, Andalo - Fai della Paganella, Monte Bondone a Folgaria - Lavarone.

Nejvyšší bod lyžařské oblasti se nalézá v nadmořské výšce 3.016 m, nejnižší bod lyžařského areálu pak v 800 metrech. Lyžařských vleků a lanovek byste napočítali dohromady více než 150. Lyžařská střediska v oblasti "Superskirama" nejsou ale propojena skibusy, takže musíte používat jen vlastní auto.

Après-ski

Dalšími aktivitami pro návštěvníky mohou být, kromě lyžování, návštěva kluziště, tenisové haly či zimního stadiónu ve Folgaridě i v Mezzaně. Určitě se vyplatí zajet i do sousedního městečka Malé a pochopitelně do světově proslulé Madonny di Campiglio.

Pokud budete mít opravdu velkou dávku štěstí, můžete tam potkat třeba i superhvězdy světového sportu nedávné minulosti, Alberto Tombu či Michaela Schumachera.

Místo

Folgarida, Val di Sole 46° 17' 55.6944" N, 10° 52' 0.8976" E
Location

Val di Sole na FB