Jste zde

Domů » Zima

Fucine, 2. část

Lyžařské středisko Pejo v Itálii

Zimní aktivity

Pro zimní rekreanty je Fucine doslova ideálním místem trávení dovolené. Lyžařská střediska ve Val di Sole, Tonale a Pejo jsou odtud vzdálená doslova jen pár minut.

Lyžaři a snowboardisté ​​objeví u Passo Tonale hustou síť sjezdovek o celkové délce 100 km. Je tu i pověstná černá sjezdovka Paradiso, jedna z legendárních alpských sjezdovek a současně jedna z nejnáročnějších.

Malé lyžařské středisko Pejo s tamními dlouhými sjezdovkami je vhodné zejména pro rodiny s dětmi, protože tam panuje skutečný klid a mír. Na dně údolí kolem Fucine je i několik velmi pěkných tratí pro běžkaře.

Po všem tom sportování určitě podlehnete lákání termálního centra v nedalekém Peju, kde si můžete dopřát celou řadu odpočinkových procedur. Wellness centrum s krytým bazénem, vířivkou, parní lázní a aromatickou vanou dozajista přispěje k plné regeneraci vašich fyzických sil, abyste se mohli opět v pohodě vydat na další dobrodružství v horách Jižního Tyrolska.

Historie

Osídlení s názvem Fucinarum připomíná dokument z roku 1463. Název je odvozen od velkého počtu dílen (fucina = kovář) pro obrábění železa získaného v okolních dolech Comasine, které byly postaveny na břehu Vermigliany.

Vesnička patřila k obcím Ossana a Cusiano, často jí sužovaly sesuvy půdy a záplavy, a to zejména v 18. a 19. století. V roce 1846 byl ničivou povodní zničen místní kostel San Carlo ze 17. století.

Ten byl opět postaven v roce 1903, ale už ne na stejném místě. V presbytáři můžete vidět novogotický dřevěný oltář od sochaře Perathonera a na zdi některé obrázky Via Crucis ze 17. století, které pocházejí z původního starého kostela.

Zástupci biskupského knížectví v místě vybírali poplatky, celnice s freskami a erby z roku 1671 tu stojí dodnes. Fucine bylo sídlem starověkého zářijového trhu San Michele, a protože se nachází na silnici Tonale, tedy nedaleko od rakouských hranic, bylo ovlivněno událostmi první světové války.

Výlety do okolí

Kromě mnoha pamětihodností a zajímavých cílů výletů v údolí Val di Sole byste neměli v žádném případě vynechat ani výlet do města Bolzano (Bozen). Město leží v údolí Adige (Etsch) a je bohaté na nejrozmanitější zajímavosti. O opravdu bouřlivé historii města vypovídají zámky jako Runkelstein či Maretsch.

Zámek Sigmundskron, původně rozsáhlá pevnost, v současné době slouží jako horské muzeum Reinholda Messnera. Opravdu impozantní budovy objevíte na procházkách starým bolzanským centrem.

Místo

Fucine 46° 18' 33.4116" N, 10° 43' 59.9736" E
Location

Val di Sole na FB