Jste zde

Domů » Léto

Molveno v létě

Italské středisko Molveno u jezera

Obec Molveno se nachází v Trentinu, v italském Jižním Tyrolsku. Samotné městečko se rozkládá na břehu jezera Lago di Molveno a díky nadmořské výšce asi 860 metrů je oblíbeným místem nejen letních, ale i zimních dovolených. Jenom pouhých 5 km odtud se rozprostírá další velký lyžařský areál, a sice Andalo.

Jezero Lago di Molveno vzniklo někdy po době ledové (asi před 3000 - 4000 lety) nahromaděním vody po velkém sesuvu. Má rozlohu asi 3,3 km2, dosahuje maximální délky 4,4 km a šířky 1,5 km, je druhým největším a nejhlubším jezerem v Trentinu. Průměrná hloubka je 49 m, ale maximální hloubka jezera je až 123 metrů.

Jezero návštěvníky láká svojí křišťálově čistou vodou a krásnou pláží, ideální pro relaxaci i sport. Podle organizace Legambiente a italského Touring Clubu patří tato pláž k těm nejhezčím v celé Itálii. Molvenské jezero ve stínu pohoří Dolomiti di Brenta nabízí nedotčené okolí a fascinující historické a kulturní dědictví.

Samotná obec je skvělým výchozím bodem pro horskou pěší turistiku v pohoří Dolomiti di Brenta a národním parku Adamello Brenta. Z centra městečka se dostanete gondolovou lanovkou přímo na náhorní plošinu vrcholku Pradel (1.400 m), kde začíná mnoho turistických stezek a horolezeckých výstupů. Jedním z těch nejznámějších je Sentiero delle Bocchette, který je velmi atraktivní klasikou.

Pokud si chcete užít dovolenou plnou sportu, nabízí středisko opravdu široký výběr: tenisové kurty, olympijský plavecký bazén, lukostřelbu, bocciu, jízdu na horském kole, paragliding, inline bruslení, minigolf, fotbal, volejbal, plachtění, windsurfing nebo rybaření. Dobrodružné trasy ve Forest Parku na Pradelu nabízejí zábavu pro celou rodinu.

Ti, kdo hledají odpočinek, mohou vyzkoušet klidnou jízdu lodí anebo dlouhé procházky podél břehu jezera. Místními pozoruhodnostmi jsou gotický kostel San Vigilio a pila Taialacqua 16. Století, která byly nedávno zrekonstruována a je ještě dnes poháněna vodou z řeky Rio dei Molini.

Jezero je obklopeno horami. Na západě se tyčí pohoří horská skupina Brenta, na jihovýchodě pak masiv Paganella Gazza. Husté lesy zdobí okolí jezera až do nadmořské výšky 2.000 metrů. Když se vydáte podél přítoků k jejich pramenům, přijdete k snad vůbec nejkrásnějším údolím v jižní oblasti Brenty.

Uprostřed přírodního parku Adamello Brenta protéká potok Massodibach údolím Massodital, a to je právě ten turisty nejoblíbenější výchozí bod k výletům až na vrcholky hor a k horským chatám (Cima Brenta, Catena degli Sfulmini).

Potok Cedabach vymílá svojí cestu přes údolí Cedatal až k úpatí mohutných skalních stěn. Nenajdete tady žádné lidské osídlení a divoká krajina bez zásahu člověka je domovem mnoha druhů zvířat, jako např. zajíců, srnců nebo kamzíků.

Místo

Molveno 46° 8' 29.8572" N, 10° 57' 57.8484" E
Location

Val di Sole na FB