Jste zde

Domů » Paganella

Paganella

Horský masiv Paganella

Paganella je horský masiv na severozápad od města Trento (Trident) v severní Itálii. Masiv se skládá z náhorní plošiny Altopiano della Paganella s několika vrcholy, tím nejvyšším je s 2.125 metry Roda. Dalšími vrcholy jsou Spaloti di Fai a Becco di Corno na severu, stejně jako výběžky Annetta a Vettorato na jihu.
Oblast má především velký význam pro cestovní ruch. Západní strana masivu je bohatá na lesy, turistické trasy a sjezdovky. Strmé východní svahy proti Trentu byl dříve známé jako "cvičiště" pro horolezce, mimo jiné pro Bruno Detassise a Cesare Maestriho.

Kam až oko dohlédne, všude kolem budete mít báječný panoramatický výhled a každý návštěvník náhorní plošiny musí nutně podlehnout tomuto kouzlu. Na západě vás "pozdraví" vrcholky hor skupiny Dolomiti di Brenta, v údolí láká návštěvníky svým živým tempem Trento a na jihu se při jasných dnech leskne jezero Lado di Garda.

Náhorní plošina se nachází na strategickém místě, asi 18 km od sjezdu z Brennerské dálnice, S. Michele All'Adige - Mezzocorona. V nadmořské výšce od 800 do 1000 metrů tu objevíte střediska Andalo, Fai della Paganella a Molveno. Je tu spousta nabídek k odpočinku, k ubytování i k zábavě pro všechny věkové kategorie a pro každý vkus.

Na severozápadní straně Paganelly se rozprostírají široké, upravené a zasněžené sjezdovky od horských vrcholků v nadmořské výšce 2.125 metrů skrze temné smrkové lesy, až do vesnice Andalo na západě. Nejdelší sjezdovkou je Olympijský sjezd, značený červeně, s délkou 5 km.
Zvláštní zmínku si dozajista zaslouží slavný sjezd 3-Tre, na kterém se více než 40 let konají nezapomenutelné závody Světového poháru v lyžování, a kde soupeřili takoví hrdinové světového lyžování, jako Zeno Coló a Celina Seghi, lyžaři, jež kteří se zapsali do sportovní historie.

Dnes tady řádí zkušení lyžaři, milovníci carvingu, snowboardisté a stále více také příznivci klasického telemarkového stylu. Na 50 kilometrech sjezdovek všichni zažívají tolik lyžařského nadšení, kolik ho jen mohou zimní sporty nabídnout.
Více než 100 lyžařských instruktorů se věnuje různým zimním sportovním aktivitám, ať už je to lyžování nebo běžky, zkrátka všem odvětvím lyžařského sportu, na něž jen zdejší zimní host pomyslí. A kdo je na lyže ještě příliš malý může strávit den v některé z místních dětských školek pro hosty při nejrůznějších hrách, procházkách, sáňkování nebo při stavění sněhuláků.

Snowboardový Silverpark je umístěn u lyžařské tratě Conca D'argento a disponuje několika snowboardovými překážkami. Jsou tu i "extra linie" pro začátečníky. Snowpark Dosso Larici se nachází na stejnojmenné sjezdovce a zahrnuje boxy, slidy a jeden skok pro začátečníky.
Pro milovníky běhu na lyžích jsou zde k dispozici dva okruhy: ten menší je osvětlen až do 22. hodiny a vede kolem jezírka (3 km), větší pak vede lesem (5 km).

Pro aprés-ski je zdejší lyžařský areál vybaven kavárnami, typickými restauracemi, pizzerií, kinem anebo diskotékou. Ve večerních hodinách se můžete i vypravit sněžným skútrem na některou horskou chatu a tam si dát typickou večeři v trentinském stylu nebo strávit romantické chvíle za světla pochodní během organizovaného nočního výletu.

Základní údaje:
Nadmořská výška: 1.030 m – 2.125 m
Modré sjezdovky: 8 km
Červené sjezdovky: 40,0 km
Černé sjezdovky: 3,0 km
Sedačkové lanovky: 12
Kabinkové lanovky: 3
Celková přepravní kapacita: 27000 osob za hodinu

Geografie: 

Místo

Paganella 46° 8' 19.8204" N, 11° 1' 19.6608" E
Location

Val di Sole na FB