Jste zde

Domů » Ponte di Legno

Ponte di Legno, 1. část

Val di Sole a zimní sezóna
Autor: Josef Grunig

V příhraničním regionu Trentino v Itálii se rozprostírají u hranic s provincií Brescia údolí Val di Sole a Val Camonica.

Docela blízko průsmyku Passo Tonale se nachází na široké a slunné vysokohorské planině (1.258 m.n.m.) středisko Ponte di Legno, uprostřed přírodní rezervace "Parco Adamello-Brenta".

Celá náhorní plošina je obklopena lesy a nad ní se tyčí impozantní hory a ledovce v pohoří Adamello, stále zasněžená Presanella, hora Monte Gavia (3.223 m.) a k horské skupině Ortler patřící Como dei Tre Signori (3.360 m).

Na přírodní rezervaci navazuje u horského průsmyku Passo Gavia národní park "Parco dello Stelvio" (Stilfserjoch). V nedotčené přírodě se průzračné horské potoky mění v nádherné vodopády a zásobují svou vodou romantická horská jezera a nakonec stékají až do údolí.

V tomhle doslovném ráji mohou milovníci přírody spatřit mnoho svišťů, jelenů a medvědů hnědých, jež se vám ovšem jen velmi zřídka podaří uvidět na vlastní oči.

Městečko Ponte di Legno si i navzdory stále se zvětšujícímu počtu návštěvníků a novým stavbám pořád zachovává kouzlo útulné ​​alpské horské vesnice.

Široká silnice vede vpravo od obce, což přispívá k nízkému provozu v samotném městečku a k poklidné atmosféře, kterou jistě velmi ocení mnoho zdejších návštěvníků.

Panuje tu příjemná přátelskost a pohostinnost, kterou si můžete vychutnat v mnoha restauracích i v hotelech. Nechybí zde ani atraktivní pěší zóna nebo krásný park u zámku.

Aktivity v zimě

Tím bezesporu největším lákadlem je v Ponte di Legnu jeho znamenitá poloha, kde se dá počítat s velkou jistotou sněhové pokrývky. Právě proto se tu "usídlil" ve zdejší slunné oblasti lyžařský kolotoč Ponte di L. - Tonale - Presena - Temú v podobě skiareálu Adamello Ski.

Mezi pohořími Ortler - Cevedale (na severu) a Adamello - Presanella (na jihovýchodě) najdou vyznavači lyžování a snowboardingu naprosto ideální podmínky pro tyto své oblíbené zimní sporty.

Zimním návštěvníkům jsou tady plně k dispozici dokonale upravené sjezdovky opravdu všech stupňů obtížnosti, od úplně jednoduchých až po ty náročné, které vám zajistí zábavu ze sjezdového lyžování nebo ze snowboardingu.

Svahy vedoucí převážně lesem najdete ve středisku Ponte di Legno, rozsáhlé panoramatické sjezdovky byly vybudovány v Temú, mnoho nenáročných tratí, které nevedou žádným lesem najdete u průsmyku Tonale a několik i na ledovci Presena (3.006 m.n.m.).

Ty jsou dokonce pokryté sněhem, a tedy sjízdné, dokonce i přes léto. 3000 m dlouhá černá sjezdovka Paradiso slouží velmi často i jako tréninková trať nejrůznějších národních lyžařských týmů. Více než 100 km sjezdovek navzájem propojuje 30 lyžařských vleků, sedačkových a kabinkových lanovek.

Velkolepou jízdu v hlubokém sněhu a freeridové túry v doslova dech beroucím okolí pak nabízejí místní horští "velikáni" jako Vescasa, Cantiere a Pisgana. V průsmyku Passo Tonale jsou postaveny dva snowparky a ten třetí se nachází na ledovci Presena.

Geografie: 

Místo

Ponte di Legno 46° 15' 18.6372" N, 10° 30' 28.6128" E
Location

Val di Sole na FB