Jste zde

Domů » Marilleva – Folgarida

Zima ve Folgaridě

Italský skiareál Folgarida a jedna ze sjezdovek

Skiareál Folgarida je lyžařský a snowboardový ráj. Díky přímé návaznosti na nedaleká lyžařská střediska Marilleva a Madonna di Campiglio mají návštěvníci k dispozici rozsáhlý a špičkový areál se 120 km sjezdovek a 47 lyžařskými vleky a lanovkami, mezi pohořím Dolomiti di Brenta a masivem Ortles.

Přírodní sníh je tady naprosto normální věcí a to díky blízkosti pohoří Gruppo Ortles - Cevedale s 23 vrcholky, které se tyčí do nadmořské výšky přes 3.500 metrů. Sněhová pokrývka je tu ovšem zaručena i díky zasněžovacím systémům, které byly nainstalovány na 90% všech sjezdovek.

Vzhledem k vysokému počtu modrých sjezdovek se tu dobře lyžuje i začátečníkům. Ti opravdu zkušení borci patrně vyrazí na strmý černý sjezd z Malghet Autu do Folgaridy nebo na Dodd dela Pesa směrem na Marillevu.

Nové osvětlovací zařízení bylo nainstalováno na sjezdovku Biancaneve, kde se v roce 1999 konalo snowboardové mistrovství světa na U-rampě. Dnes se tady tak dá lyžovat i po západu slunce.

Konají se tu také noční závody pro veřejnost nebo sjezd lyžařských instruktorů s pochodněmi v rukou. Večer bývá obvykle ideální zakončit se sklenkou svařeného vína v ruce pro zahřátí.

Na běžkaře se tu pochopitelně také nezapomnělo, z Marillevy mohou vyznavači běhu na lyžích zamířit na bílé stopy do Commezzadury u Val di Sole, není to vůbec daleko.

Příjemné malé vesničky v údolí nabízejí denně několik kulturních, sportovních a folklórních akcí: Kino, divadlo, festivaly, koncerty, halový tenis, diskotéky anebo puby. Nemluvě už ani o množství obchodů všeho druhu, kde je nakupování opravdovou radostí!

Na stadionu s umělým ledem si lze v pohodě zabruslit nebo si zahrát tamní oblíbenou hru - broomball. Večer pak nabízí kongresové centrum Alla sosta dell'imperatore mnoho zábavy. Konají se v něm nejrůznější výstavní, kulturní a sportovní akce, konference a ukázky nejnovějších filmů.

Milovníci umění a historie zase zřejmě navštíví místní kostely, kde objeví často velmi cenné dřevěné oltáře. Díky zdejší dokonalé infrastruktuře je zde auto úplně zbytečné.

Nadmořská výška lyžařského areálu: 900 m – 2580 m

Sjezdovky:

Modré: 25,0 km

Červené: 21,0 km

Černé: 7,0 km

Přepravní lyžařská zařízení:

Lyžařské vleky: 5

Sedačkové lanovky: 14

Kabinkové lanovky: 7

Celková přepravní kapacita: 38 300 osob za hodinu.

Speciální sjezdovky v lyžařském areálu Folgarida:

Nejdelší sjezdovka: 5 Laghi o délce 3,60 km.

Nejtěžší sjezdovka: Nera Folgárida o délce 1,80 km.

Nabídka pro snowboardisty:

Jedna U rampa a snowpark. V lyžařském středisku objevíte i Primi Passi Snowpark pro začátečníky. Má celou řadu různých snowboardových překážek, U rampu a boardercrossovou dráhu.

Místo

Folgarida 46° 17' 57.1632" N, 10° 52' 4.0944" E
Location

Val di Sole na FB